Prorůstání plevele zamezí říční oblázky

Článek byl převzat z archivu TopStone. Aktuální články naleznete v sekci blog.

Přejít na aktuální články

Nekončící boj s plevelem trápí mnoho chalupářů a zahrádkářů. Místo chemických postřiků existuje k přírodě šetrná alternativa, která navíc vaší zahradě přidá na kráse. Prorůstání plevele zabrání dřevěná drť z kůry nebo kamenný zásyp.

Dřív, než se pustíte do zasypávání okrasných záhonků, položte na zem černou netkanou textilii. Textilie lépe zamezí prorůstání nežádoucích rostlin. Zároveň do textilie můžete vysazovat oblíbené letničky i trvalky. Stačí pouze folii v daném místě rozříznout.

Výhody a negativa mulčovací kůry

Dřevěná mulč je rozdrcená smrková a borová kůra. Použít lze i dřevěnou štěpku vyrobenou z náletových dřevin. Barevná mulč je vhodná především k jehličnanům a jednodušším záhonům, kde v plné míře vyniknou její barvy. Pokud si přejete, aby vaše zahrada byla v barevném kontrastu, pak se vyrábí i barevná štěpka, která je tónovaná ekologickými barvami.

Výhodou mulčovací kůry je samotný přírodní materiál, který dýchá a rostlinám dopřává vláhu. Na Druhou stranu vlhká kůra tleje a vydává typický zápach, který nemusí všichni snášet. Během tlení může docházet k přenosu houbových chorob na vysázené rostliny. Nevýhodou je také vyplavení kůry během prudkých dešťů. Proto počítejte s tím, že kůru budete muset pravidelně dosypávat.

Odolné a estetické říční oblázky

Alternativou k mulčovací kůře jsou říční oblázky, kačírek či drobný štěrk, který působí esteticky a je praktický. Kámen neabsorbuje vlhkost, tudíž netleje a nemnoží se v něm plísně a houby. Výhodou kamenů je jejich odolnost a stálost. Není proto nutné je dosypávat.

K zasypání záhonů je vhodná frakce kamenů 4/8, 8/16 nebo 16/22. Velmi efektivně působí kombinace větších kamenů s malými říčními oblázky TopStone.

Typickým zbarvením zahradních oblázků jsou bílé a šedé odstíny. Použít ale můžete jakékoliv barevné varianty včetně tmavých odstínů. Říční oblázky TopStone zároveň vytvoří ideální spojení mezi zahradou a vaším kamenným kobercem. V tomto případě volte stejnou barevnou variantu kamenného koberce a doplňkového zahradního vsypu.

 

Zůstaňme v kontaktu

Přejete si dostávat novinky e-mailem a být stále v obraze? Stačí zadat váš e-mail a přihlásit se k odběru novinek.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem nabízení a zpracování marketingových nabídek. Více informací:Ochrana osobních údajů

Stránky jsou chráněny službou Google reCAPTCHA ochrana osobních údajů a smluvní podmínky.

ISO 9001 ISO 14001

Kontakt

TOPSTONE s.r.o.
Družstevní 442, 753 01 Hranice
+420 580 582 580
info@topstone.cz

IČO: 27782239
DIČ: CZ27782239

Bankovní spojení: 212733206/0300
Zapsáno u Krajského soudu v Ostravě dne 8. 11. 2006

Provozní doba:
pondělí – pátek: 7.30 – 16.30 hod.