Dodejte zahradě eleganci stavbou suché kamenné zdi

Článek byl převzat z archivu TopStone. Aktuální články naleznete v sekci blog.

Přejít na aktuální články

Hledáte vhodný architektonický prvek, kterým zkrášlíte zahradu? Vsaďte na kamenné stavby, které do zahrad přináší harmonii, půvab a punc starých časů. Stačí se inspirovat malebnými zahradami v prosluněné Provence, kamennými zídkami oddělující pastviny ve staré Anglii nebo kamennými mosty protínající holandské vodní kanály.

Ať již nahlédnete do jakékoliv světové kultury, vždy narazíte na původní kamenné stavby v podobě opěrných zdí, plotů, akvaduktů a dalších prvků z přírodních materiálů. Své uplatnění nachází kamenné stavby i v dnešních zahradách. Zatímco dříve u kameninových staveb převládala funkčnost, dnes převládá role estetická.

Zahradu opticky rozdělí kamenná zeď

Nenáročným zahradním prvkem na výstavbu i místo jsou suché kamenné zdi, které opticky rozdělí zahradu a zároveň slouží jako přirozené místo pro vegetaci skalniček i slunění drobných živočichů. Dobře postavená suchá zeď zároveň vydrží dlouhá desetiletí. Kvůli absenci spojovacího materiálu může zdí dobře protékat voda a zeď nepoškodí ani teplotní výkyvy.

V porovnání s betonovými zídkami, jsou stěny z přírodních kamenů nejen hezčí, ale zároveň také levnější. Budovat totiž nemusíte přímo ze zakoupených kamenů. Mnohdy si bohatě vystačíte s nepotřebnými kameny ze zbouraných starých domů nebo zemědělských stavení.

Ideální místo pro skalničky

Každý suchá kamenná zeď vyniká svými jedinečnými spárami a dutinami. A právě ty jsou vhodné pro výsadbu skalniček sukulentů a okrasných suchomilných travin. S výsadbou můžete začít ihned po dokončení stavby zdi.

Suchomilné rostliny nejsou nijak zvlášť náročné na výsadbu, ani nevyžadují náročnou péči. Výduť ve stěně stačí vyplnit substrátem a do hloubky 3 až 5 cm vložit rostlinku. Pokud to prostor dovolí, je vhodné substrát ještě obložit oblázky nebo obsypat říčními kamínky TopStone, které vám zbyly z pokládky zahradního chodníku.

Po pár týdnech sami poznáte, že nové zídka začne žít svým vlastním životem. Skalničky začnou kvést a přilákají včely, čmeláky a různorodý hmyz. A ve slunečních dnech se na rozpálených kamenech budou vyhřívat ještěrky.

Ilustrační foto Beaute - Blog.cz

 

Zůstaňme v kontaktu

Přejete si dostávat novinky e-mailem a být stále v obraze? Stačí zadat váš e-mail a přihlásit se k odběru novinek.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem nabízení a zpracování marketingových nabídek. Více informací:Ochrana osobních údajů

Stránky jsou chráněny službou Google reCAPTCHA ochrana osobních údajů a smluvní podmínky.

ISO 9001 ISO 14001

Kontakt

TOPSTONE s.r.o.
Družstevní 442, 753 01 Hranice
+420 580 582 580
info@topstone.cz

IČO: 27782239
DIČ: CZ27782239

Bankovní spojení: 212733206/0300
Zapsáno u Krajského soudu v Ostravě dne 8. 11. 2006

Provozní doba:
pondělí – pátek: 7.30 – 16.30 hod.