Dešťová zahrada pomáhá udržet vodu v přírodě

Článek byl převzat z archivu TopStone. Aktuální články naleznete v sekci blog.

Přejít na aktuální články

S přibývajícími suchy a přívalovým dešti se mezi odborníky, ale i politiky stále častěji skloňuje téma udržení vody v přírodě. Přirozené zachytávání vody v zahradách ale není ničím novým. Vysvětlíme, jak za pomocí dešťové zahrady zadržet vodu a šetrně ji navrátit do zpět do přírody.

Přírodní koncept bioklimatické zahrady

První koncept bioklimatické neboli dešťové zahrady vznikl v roce 1990 v USA ve státě Michigan. Z USA se postupně šíří i k nám do Evropy.

Princip bioklimatické zahrady je jednoduchý. Zachytit přívalové srážky aniž by voda odtekla do kanalizace a postupně vodu navrátit přírodě přirozeným vsakováním i odpařováním. To vše bez náročných stavebních úprav a bez instalací jakýchkoliv stavebních prvků.

Dešťová zahrada v praxi

V bioklimatické zahradě se k přirozenému zachytávání vody používá terénní prohlubeň, do které stéká voda z chodníků, střech domů a dalších zpevněných ploch. V prohlubni jsou vysázené vybrané druhy rostlin, které dobře snášejí jak sucho, tak i několikadenní zamokření.

Voda v prohlubni se přirozeně odpařuje a také vsakuje do podloží, čímž přispívá k zvýšení retenční schopnosti krajiny a k lokálnímu zlepšení mikroklimatických podmínek. Kořeny rostlin zároveň slouží jako přirozený filtr a napomáhají zadržovat vodu.

Přirozené vsakování i odpar je natolik rychlé, že se vodní hladina v zahradní prohlubni udrží pouze několik hodin, maximálně pár dní. Nemusíte se proto obávat, že vytvoříte nevzhlednou tůňku, ve které se budou líhnout komáři. Ti ostatně potřebují k vývinu na vodní hladině minimálně 7 až 12 dní.

Vodu v zahradě pomáhá udržet kamenný koberec TopStone

Ať už plánujte vaší zahradu přetvořit na bioklimatickou nebo udělat alespoň částečné kroky proti jejímu odvodnění, pomůže vám kamenný koberec TopStone. Samodrenážní povrch kamenného koberce totiž zpomaluje odtok vody a umožňuje přirozené vsakování dešťových srážek do podloží. Přitom nedochází k podmáčení podloží a jeho okolí.

Díky tomu se kamenný koberec nepodílí na odvodňování půdy a pomáhá udržet přirozené lokální ekosystémy.

Zůstaňme v kontaktu

Přejete si dostávat novinky e-mailem a být stále v obraze? Stačí zadat váš e-mail a přihlásit se k odběru novinek.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem nabízení a zpracování marketingových nabídek. Více informací:Ochrana osobních údajů

Stránky jsou chráněny službou Google reCAPTCHA ochrana osobních údajů a smluvní podmínky.

ISO 9001 ISO 14001

Kontakt

TOPSTONE s.r.o.
Družstevní 442, 753 01 Hranice
+420 580 582 580
info@topstone.cz

IČO: 27782239
DIČ: CZ27782239

Bankovní spojení: 212733206/0300
Zapsáno u Krajského soudu v Ostravě dne 8. 11. 2006

Provozní doba:
pondělí – pátek: 7.30 – 16.00 hod.