Co je to výkvět manganu a jak ho spolehlivě odstranit?

Článek byl převzat z archivu TopStone. Aktuální články naleznete v sekci blog.

Přejít na aktuální články

Přírodní materiály jsou ceněné pro svou jedinečnou strukturu, barvu a vlastnosti. A právě originalita a výjimečnost činí z přírodních materiálů luxusní artikl. Nejinak je tomu u kamenného koberce TopStone, který tvoří říční oblázky a mramorové kamínky. Některé přírodní materiály ale mohou být náchylné k chemickým reakcím. Jednou z nich je výkvět manganu.

Co je to výkvět manganu?

V přírodě po staletí probíhají chemické procesy, během kterých dochází k oxidaci a vzájemné reakci látek. Tyto procesy jsou zcela běžné a přirozené.

Jeden nevyhnutelný přírodní proces se úzce dotýká také kamenného koberce TopStone, konkrétně povrchu Madeira. Na něm se v některých případech vytváří výkvět manganu, který se projevuje rezavou až hnědou skvrnou.

Tento výkvět vzniká reakcí horniny, v našem případě říčních kamínků, které ve výjimečných případech na svém povrchu obsahují rudy železa a stopy manganu. Není to však nic neobvyklého, protože mangan je po železu a titanu třetím nejvíce se vyskytujícím kovem v zemské kůře.

Výkvět manganu vzniká na površích TopStone Madeira velmi zřídka. Přesto, pokud se objeví, nemusíte se ničeho obávat. Výkvět manganu nemá vliv na vlastnosti ani životnost kamenného koberce. Pouze esteticky naruší vzhled podlahy. Dobrou zprávou je, že nahnědlé skvrny výkvětu lze bez obtíží odstranit.

Jak odstranit výkvět manganu?

Narezavělou skvrnou v podobě výkvětu manganu lze jednoduše odstranit. Potřebovat budete pouze 31% roztok kyseliny solné zvané také kyselina chlorovodíková, štětec, vodu a případně kartáč. Odstranění skvrny není těžké, jen je nutné striktně dodržet pracovní postup a vzít si ochranné pomůcky v podobě rukavic a ochranných brýlí. Před samotným odstraněním si zároveň na podlaze vytvořte dostatek volného prostoru.

Postup:

1. Malým množstvím kyseliny solné natřete místo postižené výkvětem.

2. Kyselinu nechte působit maximálně 30 vteřin.

3. Poté místo vypláchněte proudem vody zředěnou v poměru 100 : 1 s jedlou sodou. Jedlá soda neutralizuje zbytky kyseliny.

4. Jestliže hnědá skvrna nezmizí, můžete dodatečně použít kartáč a místo dočistit.

5. Pokud flek na podlaze zůstal, postup opakujte.

Po odstranění skvrny můžete celou podlahu ošetřit revitalizačním nátěrem TopVital, který podlaze vrátí původní lesk a povrch zároveň zpevní. Každý zákazník, který v minulosti zakoupil kamenný koberec TopStone má na revitalizační nátěr TopVItal doživotní slevu ve výši 20 %.

Ukázka výkvětu manganu:

Zůstaňme v kontaktu

Přejete si dostávat novinky e-mailem a být stále v obraze? Stačí zadat váš e-mail a přihlásit se k odběru novinek.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem nabízení a zpracování marketingových nabídek. Více informací:Ochrana osobních údajů

Stránky jsou chráněny službou Google reCAPTCHA ochrana osobních údajů a smluvní podmínky.

ISO 9001 ISO 14001

Kontakt

TOPSTONE s.r.o.
Družstevní 442, 753 01 Hranice
+420 580 582 580
info@topstone.cz

IČO: 27782239
DIČ: CZ27782239

Bankovní spojení: 212733206/0300
Zapsáno u Krajského soudu v Ostravě dne 8. 11. 2006

Provozní doba:
pondělí – pátek: 7.30 – 16.30 hod.