Během podzimní pokládky kamenného koberce v exteriéru si hlídejte okolní teplotu

Článek byl převzat z archivu TopStone. Aktuální články naleznete v sekci blog.

Přejít na aktuální články

S příchodem podzimu dochází k pozvolnému útlumu venkovních stavebních prací. Důvodem jsou především stanovené technologické postupy, které výrazně omezuje počasí. Jinak tomu není ani u kamenného koberce. V článku poradíme, za jakých podmínek ještě lze kamenný koberec pokládat.

Základním předpokladem pro pokládku kamínkového povrchu TopStone jsou suché a teplé dny kdy teplota neklesá pod 10 °C. Zvýšený pozor dejte nejen na okolní teplotu, ale především na teplotu podkladu, která je vždy o několik stupňů nižší. Teplota podkladu musí být minimálně o 3 °C vyšší, než je rosný bod.

Pod 10 °C se pokládka nedoporučuje

Pokládku kamenného koberce pod 10 °C nedoporučujeme. Vlivem nižší teploty totiž může dojít k zhoršení kvality a vlastností podlahy. Při teplotách okolo 10 °C pojivo houstne a pomaleji protéká na podkladkovou vrstvu. Tím se snižují samopenetrační schopnosti.

Aby za podzimních teplot nedocházelo k nekvalitnímu spojení s podkladem, použijte penetraci. Pro venkovní prostředí je určen penetrační přípravek TopFix, zatímco pro vnitřní plochy použijte TopFix Interier.

Teploty okolo 10 °C zároveň prodlužují pochůznost povrchu. Povrch je mimo standardních 24 hodin pochozí až za 72 hodin.

Teplota během vytvrzení nesmí klesnout pod 5 °C

Během pokládky a vytvrzení povrchu nesmí okolní teplota klesnout pod 5 °C. Hranice 5 °C je limitní pro polymerizaci, neboli tvrdnutí pojiva. Při této teplotě přestává pojivo téct, nedostává se do všech spár. Může docházet ke krystalizaci pryskyřice. Z technologického hlediska je proto pokládka při 5 °C naprosto nevhodná!

Pozor na pokles nočních teplot

V době, kdy jsou slunečné a suché dny s denními teplotami okolo 15 °C můžete exteriérový kamenný povrch TopStone v klidu pokládat. Před pokládkou ale pozorně sledujte lokální předpověď počasí, zda nehlásí přízemní mrazíky nebo pokles teplot pod 5 °C.

Nejméně 72 hodin po pokládce nesmí teplota klesnout pod 5 °C. V potaz berte také teplotu samotného podloží, která je vždy nižší, než okolní teplota.

Vyšší spotřeba vybrané doplňkové chemie

Pokud se v podzimních dnech rozhodnete pro protismykový povrch s použitím vsypu TopThix, počítejte, že za nízkých teplot se zvyšuje spotřeba víceúčelového materiálu TopStone EP11. Spotřeba se zvýší přibližně o 0,3 kg kg/m2.

Doprava skladování

Specifika nízkých teplot nedoprovází pouze pokládku, ale také skladování kamenného koberce. Přesněji pryskyřicového pojiva v podobě složky A.

Skladovací a přepravní teplota nesmí klesnout pod 5 °C. Při této teplotě dochází ke krystalizaci pryskyřice, která při použití nedostatečně reaguje s tvrdidlem. Důsledkem jsou snížené vlastnosti pojiva v podobě nižší pevnosti a houževnatosti nebo nevhodné reakce na vodu doprovázené vytvářením bílých skvrn.

Jestliže dojde ke zkrystalizování pryskyřice, lze ji vrátit do původního stavu. Stačí pryskřici rozehřát ve vodní lázni na přibližně 60°C, důkladně promíchat a nechat vychladnout. Nikdy pojivo neaplikujte, pokud jeho teplota dosahuje 30 °C a více stupňů!

Místa s malou plochou tak ještě na podzim stihnete bez obav položit. Nikdy však povrch nepokládejte za deště. Naopak při pokládání kamenného koberce ve vytápěném interiéru vaši práci nebude nic brzdit a vy se tak můžete plně realizovat.

 

Zůstaňme v kontaktu

Přejete si dostávat novinky e-mailem a být stále v obraze? Stačí zadat váš e-mail a přihlásit se k odběru novinek.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem nabízení a zpracování marketingových nabídek. Více informací:Ochrana osobních údajů

Stránky jsou chráněny službou Google reCAPTCHA ochrana osobních údajů a smluvní podmínky.

ISO 9001 ISO 14001

Kontakt

TOPSTONE s.r.o.
Družstevní 442, 753 01 Hranice
+420 580 582 580
info@topstone.cz

IČO: 27782239
DIČ: CZ27782239

Bankovní spojení: 212733206/0300
Zapsáno u Krajského soudu v Ostravě dne 8. 11. 2006

Provozní doba:
pondělí – pátek: 7.30 – 16.30 hod.