3 důvody proč nesmí kámen chybět v žádné zahradě

Článek byl převzat z archivu TopStone. Aktuální články naleznete v sekci blog.

Přejít na aktuální články

(ilustrační foto magazinzahrada.cz)

Užitkové i okrasné zahrady jsou po staletí spjaty s lidským obydlím. A stejně jako je pro zahradu důležitá vegetace, jsou nepostradatelné i kameny. Ty spoluvytváří japonské zahrady, důmyslné zahradní akvadukty nebo praktické kamenné chodníky. V dnešním článku vám představíme tři hlavní důvody, proč právě kameny obohacují naše zahrady.

1. Nepostradatelný stavební materiál

Kameny jsou od nepaměti ceněným stavebním materiálem. Původ jejich využití pramení ve snadné dostupnosti a vysoké životnosti. Kameny jsou proto ideálním prvkem pro terénní úpravy zahrad, zpevňování břehů, stavění okrasných zdí i plotů oddělující jednotlivé pozemky.

Jejich funkce se po staletí nemění. V neustálé oblibě jsou kamenné ploty, obklady domů a stavby kamenných lávek i odvodňovacích žlabů. Kameny jsou využívány pro zahradní nášlapy nebo chodníky vytvořené za pomocí kamenného koberce.

2. Důležitý odvodňovací prvek

Kromě stavebního využití plní neméně důležitou funkci přírodních nerostů také jejich užitná hodnota. Již ve starém Římě stavěli akvaduktu pro přívod vody do městských lázní, ale i do zemědělských oblastí.

V dnešní době štěrky, kačírky a oblázky využíváme především pro odvodnění. Drobné kameny umožní rychlé pronikání vody do podloží a tím zabraňují nežádoucímu stékání vody a podmáčení zahradních chodníků nebo obvodových zdí domů.

3. Inspirativní dekorace

V neposlední řadě jsou kameny ceněnou přírodní dekorací. Kamenné solitéry působí v zahradách doslova jako magické sochy. Jejich nevšední krásu si můžete vychutnávat i v noci. Stačí solitér vhodně nasvítit.

Do zahrad neodmyslitelně patří také skalky, které napodobují horské přírodní kompozice. Důmyslně navržená a upravovaná skalka je doslova ozdobným klenotem každé zahrady. Zapomenout nesmíme ani na kamenné podstavce na květináče, sloupy nebo kamenné fontány a krmítka pro ptáky, které zahradám dodávají punc výjimečnosti.

Kámen je léty prověřeným materiálem, který ze zahrad a domovů jen tak nevymizí. Proto se při zahradních úpravách neobávejte použít přírodní kamenné stavební i dekorační prvky, které vám budou dělat radost po dlouhá léta.

 

 

Zůstaňme v kontaktu

Přejete si dostávat novinky e-mailem a být stále v obraze? Stačí zadat váš e-mail a přihlásit se k odběru novinek.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem nabízení a zpracování marketingových nabídek. Více informací:Ochrana osobních údajů

Stránky jsou chráněny službou Google reCAPTCHA ochrana osobních údajů a smluvní podmínky.

ISO 9001 ISO 14001

Kontakt

TOPSTONE s.r.o.
Družstevní 442, 753 01 Hranice
+420 580 582 580
info@topstone.cz

IČO: 27782239
DIČ: CZ27782239

Bankovní spojení: 212733206/0300
Zapsáno u Krajského soudu v Ostravě dne 8. 11. 2006

Provozní doba:
pondělí – pátek: 7.30 – 16.30 hod.