Jak vybudovat okouzlující skalku?

Článek byl převzat z archivu TopStone. Aktuální články naleznete v sekci blog.

Přejít na aktuální články

Jak vybudovat okouzlující skalku?

Skalka je nepostradatelným prvkem zahradní architektury. Jejím cílem je evokovat přírodní krajinu a vyvolávat líbivé pocity. Pokud si přejete zkrášlit vaší zahradu, nechte se inspirovat několika radami, jak správně vytvořit zahradní skalku.

Stavba skalky je zodpovědným úkolem, který vyžaduje estetické cítění s důrazem na přirozený a původní vzhled. Z tohoto důvodu není instalace skalky vhodná pro všechny typy zahrad.

Základním kritériem je vhodné zapojení do okolního prostředí. Stejně jako Aristoteles pronesl o metafyzice: „Celek je více, než souhrn jeho částí.“ Pak skalka bez dokonalého souznění s okolím nebude nikdy vypadat přirozeně.

Základní pravidla pro instalaci skalky

Skalku zpravidla instalujeme ve svazích nebo umělých vyvýšeninách. Pokud máte v plánu pustit se do výstavby skalky, mějte na paměti následující:

  • Používejte jeden druh kamene a štěrku,
  • zachovávejte barevnou strukturu kamenů,
  • kameny mohou ležet na povrchu nebo být částečně zakopány,
  • kameny ukládejte v nenápadných a přirozených polohách s těžištěm co nejvíce dolů.

Nezapomínejte na skalničky

Kameny plní ve skalce dvojí účel – estetický a funkční. Funkčním účelem se rozumí vytvoření vhodného prostředí pro pěstování skalniček. Kámen ve skalce zabraňuje splavování půdy a vytváří vhodná místa pro výsadbu rostlin. Správně umístěné kameny zadržují část vláhy a poskytují rostlinám částečný stín.

Mezi oblíbené skalničky patří dřípatka horská, lomikámen, mateřídouška, nízké kosatce, hořec čínský nebo opuncie či rozrazil východní. Druhů dalších krásných skalniček je však velmi mnoho. Zkušení profesionálové mohou na letní období do stinných míst vysázet odolné druhy venkovních bonsají.

Okolí skalniček můžete vysypat říčními kamínky TopStone, jejichž barva bude dokonale ladit s vaším kamenným chodníkem nebo zahradní terasou z kamenného koberce TopStone.

 

Zůstaňme v kontaktu

Přejete si dostávat novinky e-mailem a být stále v obraze? Stačí zadat váš e-mail a přihlásit se k odběru novinek.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem nabízení a zpracování marketingových nabídek. Více informací:Ochrana osobních údajů

Stránky jsou chráněny službou Google reCAPTCHA ochrana osobních údajů a smluvní podmínky.

ISO 9001 ISO 14001

Kontakt

TOPSTONE s.r.o.
Družstevní 442, 753 01 Hranice
+420 580 582 580
info@topstone.cz

IČO: 27782239
DIČ: CZ27782239

Bankovní spojení: 212733206/0300
Zapsáno u Krajského soudu v Ostravě dne 8. 11. 2006

Provozní doba:
pondělí – pátek: 7.30 – 16.30 hod.